Hoe worden muurstickers gemaakt?

 

Soms heb je gewoon geen idee hoe iets gemaakt wordt. Je koopt iets in een (web)winkel en je vindt het vanzelfsprekend dat iets is wat het is. Je vraagt je bijna nooit af hoe zoiets nou gemaakt word en door wie en waar. En dat is natuurlijk heel begrijpelijk. Maar bij sommige producten is het erg leuk als iemand je dat dan toch vertelt. En daarom vertellen wij je nu hoe wij muurstickers maken en hoe we hier eigenlijk op gekomen zijn.

 

Een jaar of 6 geleden zocht ik iets voor op de commode van onze zoon. Na lang zoeken kwam ik uit bij hele leuke stickers van Geneviève Gauckler. Deze:

 

Of ik mij destijds heb afgevraagd  hoe zoiets gemaakt werd? Nee, niet echt. Of ik wist hoe ze precies geplakt moesten worden? Nee. Zaten ze op één vel, zat er een transparante achtergrond bij…? Ik wist het niet en het maakte mij ook niet uit. Stickers zijn stickers toch en muurstickers zullen daarin niet zo heel anders zijn dacht ik.

 

Toen ik ze binnen kreeg bleek het om stickers te gaan die uitgesneden waren uit mat zwart zelfklevend vinyl, ook wel stickerfolie genoemd (geen transparante achtergrond of randjes dus). En zaten ze inderdaad op één vel. Niet in de compositie zoals op de foto. Dus ik kon ze zelf uitknippen en een eigen compositie maken. Het plakken bleek eenvoudig, het waren ook maar kleine stickers. Ik was helemaal blij en de commode ook ;-)

 

Wil je weten hoe je stickers moet plakken, kijk dan eens hier.


Tim was iets nieuwsgieriger en vroeg zich dus wél af hoe deze muurstickers gemaakt worden en ging op onderzoek uit. Hij was er wat avondjes zoet mee en na al die informatie opgeslurpt te hebben was het een snelle rekensom. Tim de ondernemer en ik, de creatieveling. De zoektocht werd omgezet tot een plan. Er kwam een goede snijplotter, wat kleuren stickerfolie en een webshop. Stickythings was geboren. Lang verhaal kort, we zijn nu wat jaartjes verder en een aantal machines en materialen rijker. Stickythings.nl is een serieuze goedlopende webwinkel geworden en we weten nu vrijwel alles over muurstickers.

 

Maar, nu weet je nog steeds niet hoe onze stickers gemaakt worden. Daar komen we nu aan.

 

 

 

We werken met gesneden stickers en full color stickers. Voor gesneden stickers heb je dus een grafisch programma nodig, een snijplotter, sticker vinyl, een schaar, een pelmesje en overdrachtstape.

 

Voor gesneden stickers werken wij met het grafische programma Illustrator. Om te kunnen snijden hebben wij namelijk vector bestanden nodig. Wat dit precies zijn komen we in een later blog nog uitgebreider op terug. Maar kortgezegd is een vector een lijntekening die onbeperkt te schalen is zonder verlies van kwaliteit. Voor ons heel belangrijk omdat deze lijnen de snijlijnen zijn die de snijplotter nodig heeft om het bestand te kunnen snijden uit de stickerfolie.

 

Zodra de sticker is uitgesneden halen we de stickerfolie uit de snijplotter en leggen deze op de werktafel om te gaan pellen. Al het overbodige sticker materiaal wordt verwijderd zodat alleen het betreffende bestand op het rugpapier achterblijft. Als dit gebeurd is leggen we de overdrachtstape over de stickerfolie, goed aanwrijven en de muursticker is klaar om verzonden te worden.

 

 

Hier zie je hoe het overtollige stickervinyl wordt verwijderd. Eerst doen we het grove werk en daarna worden alle kleine onderdelen verwijderd met een pelmes. Als de muursticker helemaal klaar is gaat de overdrachtstape eroverheen zodat jij de sticker in een keer op de muur kan plakken.

 

Kijk vooral ook ons filmpje hieronder, dan zie je het maken van een muursticker in 'real life'.

 

 

In het bovenstaande filmpje zie je hoe we de muursticker “To the moon 2” (57 x 28 cm) hebben gemaakt. Deze kan van jou zijn. Wat je hiervoor moet doen is het volgende:

Like en deel (openbaar) ons facebookbericht over deze blog vóór 28 september 2016 en laat ons vooral weten in een reactie bij het facebook bericht in welke kamer jij ‘m wilt plakken. 28 september wordt ie verloot en opgestuurd.

Wil jij een andere muursticker kopen? Kijk dan eens bij onze andere muurstickers in de shop!