Soorten stickers

 

Lang voordat wij begonnen met Stickythings.nl dachten wij bij stickers voornamelijk aan de full color stickers die je kreeg bij de aankoop van een bekend merk schoenen, stickers van muziek bands, sticker labels of bijvoorbeeld de bumperstickers op een auto. Maar stickers worden zo veel breder ingezet dan dat. Denk ook eens aan de belettering op auto’s, de bewegwijzering in bijvoorbeeld een museum, de nummering van kampeerkavels op een camping, stripings op een auto, muurstickers, tegelstickers etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te bestickeren. Dat je er veel mee kan lijkt ons wel duidelijk.

 

Wij verdelen de stickers die wij in onze shop verkopen in 3 categorieën, namelijk de gesneden stickers uit voorgekleurde vellen vinyl, full color stickers en stickers voor speciale toepassingen.

 

Stickers gesneden uit voorgekleurde vellen vinyl

 

Voor deze categorie maken wij gebruik van verschillende soorten vinyl. Zo is er voor muurstickers of interieurstickers een ander soort vinyl nodig dan voor bijvoorbeeld autostickers. Deze laatste moeten namelijk bestand zijn tegen de weersinvloeden. Uiteraard maken wij gebruik van de meest professionele merken vinyl (o.a. Oracle en 3M) zodat wij ten alle tijden de hoogste kwaliteit kunnen leveren.

 

Let op: Een bekende misvatting is 'hoe dikker het stickermateriaal, hoe beter.' Bij vinyl stickers is echter het omgekeerde waar! Hoe dunner hoe beter. Afhankelijk van de toepassing moeten vinylstickers flexibel en vormbaar zijn. Denk hierbij aan bijv. autostickers die over bollingen en gebogen oppervlakten geplakt moeten worden. Door verhitting is het vinyl vaak tot wel 50% elastisch te maken. Hoe dikker, hoe moeilijker dit wordt. De fabrikanten doen er alles aan om de vinyllaag zo dun mogelijk te maken. Daarom is het soms ook lastig om te zien of een striping op een auto is geplakt of is gespoten.

 

Stickers gemaakt uit voorgekleurde vellen vinyl hebben een kleurgarantie van 7 jaar.

 

Lees ook eens ons blog over hoe deze stickers gemaakt worden (met filmpje) hier!

 

En wil je weten hoe een dergelijke sticker geplakt moet worden, bekijk dan onze plakinstructies. Hier vind je ook instructie filmpjes.

 

Stickers die geprint worden (fullcolor stickers)

 

Soms zijn ontwerpen niet geschikt om uit de eerder besproken voorgekleurde stickervellen te maken. In dat geval worden de stickers geprint. Dit gebeurd met speciale inkten op een speciale printer. Na het printen kan deze printer de stickers ook uitsnijden (contourcut.)

 

Deze stickers zijn slijt en krasbestendig. In alle gevallen worden de stickers voorzien van een laminaat. Dit is een doorzichtige laag welke over de sticker heen gewalst wordt en de print beschermt tegen krassen en UV straling. Bijkomende voordelen zijn dat de sticker dikker wordt (makkelijker om te plakken) en langer beschermd is tegen verkleuren door de zon. In de meeste gevallen bestaan geprinte stickers uit 1 geheel en is er geen applicatielaag nodig. Je pakt de sticker van het vel en plakt hem simpelweg op. Bestaat de sticker uit losse stickerdelen dan wordt deze alsnog voorzien van een applicatielaag om in zijn geheel op de ondergrond te kunnen plakken.

 

Geprinte stickers met laminaat hebben een garantie van 36 maanden tegen verkleuren in het zonlicht. In de praktijk blijven deze stickers vaak veel langer kleurecht dan de opgegeven garanties.

 

Stickers voor speciale toepassingen

 

Een bekend voorbeeld van speciale stickers zijn oneway vision stickers. Bij veel mensen ook wel bekend als rasterfolie. Dit is een speciale stickerfolie die geheel geperforeerd is met kleine gaatjes. Je hebt het vast wel eens gezien op de achterruit van een bestel- of streekbus. Van binnenuit kun je 'gewoon' door de folie heen kijken, terwijl je van buitenaf de opdruk ziet.

 

Wrapfolie is het meest bekend van de gewrapte auto's maar heeft nog veel meer leuke toepassingen. Zo kun je bijvoorbeeld je complete keuken wrappen. Of je koelkast voorzien van een nieuwe kleur. Koffie uit een met carbon gewrapte senseo blijkt nog lekkerder te smaken. Of heb je al eens aan een gouden toilet gedacht? Wrapfolie is goedkoop op ebay te krijgen. Besef je echter goed dat goedkope wrapfolie niet bestaat. Deze folie moet bepaalde eigenschappen hebben die simpelweg niet goedkoop te fabriceren zijn. Door de folie tijdens en na het aanbrengen goed te verhitten krijgen de kwaliteitsfolies een nieuw geheugen waardoor zij niet terug willen naar de oorspronkelijke vorm. Stickythings verkoopt uitsluitend wrapfolie van het bekende merk 3M en Oracal. Dan weet je dat je altijd goed zit!

 

 

Frosted glass ofwel mat glas raamfolie wordt veelal gebruikt voor de privacy, maar ook ter decoratie zonder hierbij de lichtinval te beperken. Het kan aan een stuk geleverd worden als het bijvoorbeeld puur voor de privacy bedoeld is en je een strook frosted glass hiervoor wilt gebruiken. Of als je er een tekst of logo uitgesneden wilt hebben is dit ook mogelijk.

 

 

 

 

Bewaren