Wij krijgen regelmatig de vraag van een klant of onze folies ook dik en stevig zijn. In de regel zijn onze stickers dun (zo dun mogelijk zelfs) maar wel stevig. Dit kan voor verwarring zorgen en daarom leggen wij in dit blog uit hoe het nu precies zit met stickerfolies.
We beginnen met de conclusie:
Hoe dunner hoe beter.
Dit heeft met de eigenschappen, het productieproces en uiteraard de toepassing van de stickers te maken. Hoe dikker een folie is, hoe lastiger deze te vormen is en hoe meer deze wilt krimpen na het aanbrengen. We benoemen hieronder de meest gebruikte folies.
Interieurfolie (dun)
hoewel dit een dunne folie is, is dit toch een van de dikkere folies die wij leveren. Deze folie wordt gebruikt voor bijvoorbeeld muurteksten en is geschikt voor platte ondergronden. Deze folie heeft geen last van de weersinvloeden. De technische term voor deze folie is monomeer. Deze folie is bedoeld voor binnen.
Beletteringsfolie (dunner)
deze folie is wat dunner dan de interieur folie, weersbestendig en daardoor uitermate geschikt om vlakke of lichtgevormde onderdelen van auto’s te beplakken. Denk hierbij aan een reclamesticker voor op de achterruit, een stripe op de zijkant maar ook reclameborden. De technische term voor deze folie is polymeer. Deze folie is geschikt voor buiten gebruik, heeft een kleurgarantie van minimaal 7 jaar en zal minimaal tot niet krimpen.
Autosticker folie (dunst)
Deze folie is extreem dun en daardoor geschikt om op oneffen oppervlakten te gebruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld brede strepen over een gebolde motorkap. De technische term voor deze folie is cast. Deze folie is geschikt voor buiten gebruik, heeft een kleurgarantie van minimaal 7 jaar en zal niet krimpen.
Wrapfolie (dun)
een wrapfolie is extreem vormbaar en wordt over de vormen van bijvoorbeeld een auto getrokken. Hierbij rekt de folie flink uit. Door deze folie vervolgens goed te verhitten onthoudt de folie zijn nieuwe vorm en heeft niet meer de neiging om terug in zijn oude vorm te willen.
Printfolie (dikker)
Als basis wordt bij printfolie meestal een dunne folie zoals monomeer of polymeer gebruikt. De inktlaag moet echter beschermd worden tegen krassen en UV straling. Daarom krijgen deze stickers (bij ons) vrijwel altijd een lamineerlaag. Dat maakt de sticker dan 2x zo dik. Gelamineerde printfolies hebben een kleurgarantie van minimaal 3 jaar.
Zijn de kleuren van stickers altijd geprint?
Nee, zeker niet! Vrijwel alle folies beginnen als een grote klomp welke platgewast wordt, of in vloeibare vorm. Daardoor zijn deze folies door en door gekleurd. Je kunt er dus geen inktlaag vanaf krassen.
Laat een reactie achter