Mobielvrije zones op scholen

Hoe zorg je dat leerlingen deze positieve verandering gaan omarmen?

Een hele dag op school zonder mobiele telefoon, ook in de pauzes??  Hoe ga je dat doen? En hoe gaan docenten zorgen dat deze verandering juist omarmd wordt door leerlingen? Want wij kunnen de voordelen wel zien. Zoals een betere concentratie, bevordering van de fysieke en mentale gezondheid en meer sociale interactie. Maar zij moeten het ook zien en voelen.

Zorg ten eerste voor duidelijke communicatie en transparantie over de redenen achter het instellen van mobielvrije zones, evenals de verwachte voordelen voor leerlingen. Geef ruimte voor open discussies en feedback om eventuele zorgen of weerstand te adresseren. Betrek leerlingen ook bij dit veranderingsproces. Organiseer bijvoorbeeld brainstormsessies, enquêtes of leerlingenpanels waarin ze hun mening kunnen geven en ideeën kunnen delen over hoe je leerlingen kan stimuleren hun mobiele telefoon op te bergen tijdens de pauzes en iets anders te gaan doen.

Als school kun je dus veel bijdragen aan dit proces. Wij hebben alvast wat mobielvrije zone tips voor jouw school om je op weg te helpen:


Creëer een OfflineChallenge!
De 24-uurs Digitale Detox: daag je leerlingen uit om gedurende 24 uur volledig afstand te doen van hun digitale apparaten. Dit omvat niet alleen mobiele telefoons, maar ook computers, tablets en andere elektronische apparaten. Als school kun je workshops, groepsactiviteiten en discussies organiseren om leerlingen te ondersteunen tijdens deze uitdaging.

Creëer gezellige en creatieve plekken!
Gezellige hangplekken binnen en buiten je school voor de leerlingen, waar ze samen kunnen zitten, kletsen en van hun lunch kunnen genieten. Maar denk ook aan een hoek waar leerlingen samen muziek kunnen maken of kunstwerken kunnen maken. Stimuleer de muzikale en artistieke talenten van je leerlingen.

Organiseer evenementen tijdens de pauzes!
Laat leerlingen en docenten mini-presentaties geven over interessante onderwerpen. Naast onderwerpen die gerelateerd kunnen zijn aan de lesstof kun je ook denken aan onderwerpen als mentale gezondheid, groepsdruk en pesten. Leerlingen laten kiezen uit drie onderwerpen draagt bij aan de interesse om te komen luisteren. Of geef DJ en stand up comedy workshop en gebruik de pauzes om hun talenten te showen. Een geweldige manier om te leren en te inspireren!

Organiseer sportieve challenges!

Frisse lucht doet wonderen voor de concentratie. Denk aan een potje voetbal of frisbee. Maar een dansworkshop of een meditatie- en mindfulness-sessie kan ook heel leuk zijn.

Creëer bewustwording en stel heldere richtlijnen op!
We noemden het al aan het begin van deze blog. Bewustwording creëren over waarom mobiele telefoons geweerd worden is een belangrijk onderdeel van dit proces. Ook moet je heldere richtlijnen opstellen die door iedereen gedragen worden en uitgevoerd. Communiceer dit beleid met ouders, docenten en leerlingen. Transparantie schept begrip en samenwerking! En zorg ook dat leerlingen en docenten weten waar de mobielvrije zones zijn.

En daarmee kunnen wij je helpen. Want wij hebben een aantal mobielvrije zone stickers en smartphone verbod stickers ontworpen die bijdragen aan de bewustwording en de richtlijnen die jouw school stelt. Kijk bij Signs- en Pictogramstickers voor alle voorbeelden. Maatwerk is ook mogelijk. Neem daarvoor contact met ons op via whatsapp, telefoon, of de contactpagina.  

Laten we samen werken aan een positieve en productieve leeromgeving!