Autostickers verwijderen? Met deze tips doe je dat zonder schade!

 

Je wilt stickers verwijderen van je auto, camper of caravan, maar je weet niet goed hoe je dit het beste kan doen? In dit blog vertellen we je hoe je dit kan doen zonder de lak te beschadigen.

 

Of het nu een striping, een setje bonnet stripes of een sticker op je achterruit is, autostickers en camperstickers zijn een leuke manier om je auto of camper die unieke en eigen look te geven. Maar er komt misschien een moment dat je iets anders wilt en de stickers er dus ook weer af moeten. Het verwijderen van autostickers of camperstickers kan een lastige klus zijn. Zeker als de sticker er al heel lang op zit. Stickers zijn natuurlijk gemaakt om ook weer verwijderd te kunnen worden en dat geldt ook voor onze stickers. We geven je enkele tips hoe je stickers het beste kan verwijderen van je auto, camper of caravan.

 

Tip 1: Gebruik een warmtebron om je auto of camper sticker te verwijderen

Wij raden aan om stickers van een auto of camper te verwijderen met hitte. Hiervoor gebruik je het beste een föhn. Een verfbrander (heatgun) kan hiervoor ook gebruikt worden, maar let wel op dat deze niet te heet wordt. Want dan wordt de sticker te dun en te zacht en scheurt deze weer heel makkelijk. En dat kost meer tijd. Een beetje eigen inzicht en voorzichtigheid kunnen nooit kwaad. Zeker wanneer de ondergrond waar de sticker op zit van slechte kwaliteit is moet je extra voorzichtig zijn.

 

Tip 2: Zorg dat de buitentemperatuur niet te laag is of zoek een goede werkplaats

Zorg dat het buiten niet te koud is of zet je auto in een garage of werkplaats. Zo gaat het verwarmen van de sticker een stuk sneller. Je hebt natuurlijk ook een stroompunt nodig voor de föhn of verfbrander.

 

Tip 3: Verwijder de sticker voorzichtig

Als je veel verschillende stickers hebt begin dan met de kleinste en de simpelste. Zo wen je aan het proces en indien nodig kun je je methode gaandeweg altijd aanpassen. Door het verwarmen van de sticker wordt deze zacht en soepel en kun je met je nagel voorzichtig een hoekje lostrekken. Trek de sticker zo steeds verder los terwijl je de sticker blijft verwarmen. Zo verwijder je de stickers een voor een. Als je merkt dat de sticker niet meer makkelijk loskomt, wellicht door een stukje slechte laklaag of ondergrond. Stop dan en schakel een specialist in. Ga bijvoorbeeld naar een autopoetsbedrijf in de buurt, zij zijn vaak wel bekend met het verwijderen van stickers van een auto.

 

 autosticker viperstriping   

 

Tip 4: Gebruik geen agressieve middelen om de lijmresten van een autosticker te verwijderen

Na het verwijderen van de autosticker of camperstickers is het mogelijk dat er nog lijmresten zijn achtergebleven. Gebruik hiervoor geen agressieve middelen. Met deze agressieve middelen bestaat de kans dat je de ondergrond of de lak alsnog beschadigd. En dat zou zonde zijn. Je kunt het eerst proberen met heet water en een spons. Ook kun je het proberen met een stickerverwijderaar, maar probeer dit eerst altijd uit op een klein, niet of slecht zichtbaar stukje van de ondergrond en lees altijd de bijsluiter van het betreffende product. Maar je kunt ook citroensap gebruiken om de lijmresten te verwijderen. Het zuur in het citroensap werkt effectief voor het oplossen van de lijmresten. Smeer het erop en laat het even inwerken. Veeg het er daarna af met een schone doek. Op het internet vind je vele manieren om lijmresten te verwijderen, maar ben altijd voorzichtig en probeer het eerst altijd even uit op een niet zichtbare plek.

 

Zijn alle stickers en lijmresten verwijderd, geef de auto dan nog eens een goede poetsbeurt.

 

Voor het verwijderen van muurstickers ga je ongeveer hetzelfde te werk. Je maakt gebruik van een warmtebron zoals een föhn, verwarmt de sticker waardoor deze zacht en soepel wordt. En trekt de sticker voorzichtig los. In de video hieronder zie je hoe dit precies in zijn werk gaat.