Alles wat je wilt weten over autostickers.

Autostickers zijn een goedkope, makkelijke en leuke manier om je auto een sportieve en/of persoonlijke uitstraling te geven.  Een van de bekendste voorbeelden zijn de Mini Cooper bonnet stripes. Door simpelweg 2 strepen op de motorkap te zetten krijgt deze leuke auto ineens een veel sportievere uitstraling. Combineer de bonnet stripes (motorkap stickers) met een mooie striping op de zijkant en je herkent je auto niet meer terug. Autofabrikanten spelen hier handig op in en brengen speciale uitvoeringen van auto’s op de markt welke voorzien zijn van coole stickers of stripings. Marketing en gevoel spelen hierbij een belangrijke rol en deze auto's zullen waarschijnlijk sneller verkopen bij een bepaalde doelgroep dan een auto zonder striping. Maar wat als je niet van plan bent een andere auto te kopen en je wilt toch je auto die persoonlijke, sportievere of leukere uitstraling geven. Uiteraard kun je dan een mooie striping laten zetten bij een speciaal bedrijf. Maar dat is vaak te duur voor veel mensen en door het zelf te plakken kun je veel geld uitsparen.

Is het plakken van autostickers moeilijk?

Dat ligt er een beetje aan hoe handig je bent. Autostickers en stripings plak je natuurlijk niet zomaar even snel op een auto. De moeilijkheidsgraad is mede afhankelijk van de afmetingen en de samenstelling van de stickers, alsmede de vorm van je auto. Een kleine sticker die uit dunne lijnen bestaat zal makkelijker aan te brengen zijn dan een grote brede viperstriping die over de hele auto geplakt moet worden. Ook het plakken van de stickers over rondingen op je auto kan het lastiger maken. Het grootste probleem dat je tegenkomt bij het plakken van autostickers zijn luchtbellen onder de stickers. We gaan je verderop in dit blog uitleggen hoe je luchtbellen onder de sticker kan voorkomen, en wegwerken. Op onze site vind je overigens uitgebreide plakinstructies waarin wij je precies uitleggen hoe je autostickers het beste kunt plakken.

Van welk materiaal worden autostickers gemaakt?

Autostickers worden net als muurstickers gemaakt van sticker folie. Je hebt diverse varianten folies en deze verschillen bijvoorbeeld in kleur- en maatvastheid, vormbaarheid etc. Vaak wordt gedacht dat hoe dikker de folie, hoe beter de kwaliteit van het sticker vinyl. Maar dit is niet het geval. Een professionele folie speciaal bedoeld voor auto’s is vaak dunner en is hierdoor eenvoudiger aan te brengen op lichtgebogen ondergronden. Uiteraard maken wij onze autostickers van de bekende merken zoals 3M en Oracal. Soms worden autostickers geprint en moeten deze voorzien worden van een beschermende (UV) coating. Omdat de stickers uit twee lagen bestaan zijn ze dus dikker. Beide lagen zijn echter gemaakt van speciaal vinyl dat ontwikkeld is voor het plakken op auto’s.

Hoe worden autostickers eigenlijk gemaakt?

Autostickers worden in eerste instantie ontworpen op de computer met speciale programma’s zoals Adobe Illustrator.  Wij gebruiken schaaltekeningen van auto’s om afmetingen te bepalen. Is het ontwerp eenmaal klaar dan wordt dit omgezet naar snijlijnen. Een plotter die vanuit de computer wordt aangestuurd snijdt de vorm dan uit grote rollen sticker folie. Alles dat niet bij het ontwerp hoort pellen wij handmatig van het vel. Vervolgens plakken wij een overdrachtslaag over de sticker of striping waarmee jij hem makkelijk op je auto kunt plakken. Doordat we het hele proces in eigen hand hebben kunnen we ook aanpassingen doen aan bestaande ontwerpen. En zo passen eigenlijk bijna al onze autostickers ook op jouw auto. Dus zie je een coole striping op een bmw en wil je die op een fiat 500, dan maken wij 'm passend voor je. De gesneden autostickers zijn in diverse kleuren verkrijgbaar.
Uiteraard maken wij ook full color autostickers. Deze stickers worden net als gesneden stickers eerst ontworpen in de daarvoor bestemde computer programma’s. Daarna worden ze geprint op speciale folie en walsen wij nog een speciale coating over de print. Deze beschermd de sticker tegen krassen en zorgt ervoor dat de kleuren niet verbleken door het zonlicht.

Hoe voorkom ik luchtbellen onder de stickers?

Zoals we al eerder vermeld hebben is het bij het plakken van autostickers van belang om te voorkomen dat er luchtbellen onder de auto stickers komen. Er zijn twee manieren om autostickers te plakken, via de droge methode of de natte methode.

Stickers bestaande uit kleinere onderdelen zoals tekststickers (kleine letters),  stickers met veel dunne lijntjes etc. kunnen het beste met de ‘droge methode’ geplakt worden. Hierbij plakt u de sticker zonder te bevochtigen op de ondergrond. Let op: de sticker moet gelijk goed geplakt worden. Eenmaal vast is ook echt vast! De natte methode is geschikt voor alle gesneden stickers met een groot oppervlakte zoals bonnetstripes, (viper)stripings, etc.

Heb je veel ervaring met het plakken van autostickers? Dan hoeven we je niet te vertellen dat de droge methode de snelste methode is. Met droog plakken plak je de stickers zo van het vel op de auto. Dit moet uiteraard wel in 1 keer strak gaan. Je kunt de stickers nadat deze (gedeeltelijk) geplakt zijn niet meer lostrekken.

Heb je minder of geen ervaring met het plakken van autostickers? Dan raden wij de zogenaamde natte methode aan als het gaat om grotere gesneden stickers zoals bijvoorbeeld bonnetstripes.  

Bij het nat plakken maak je zowel de ondergrond als de plakzijde van de sticker nat met een plantenspuit en wat water met enkele druppels afwasmiddel. Als je de sticker dan op de auto legt zal deze niet gelijk vastplakken en kun je de sticker nog netjes positioneren. Vervolgens wrijf je vanuit het midden het water onder de sticker uit. Eventuele luchtbellen worden dan ook weggewreven. Belangrijk is om de sticker hierna minstens een uur te laten drogen omdat er altijd wat vocht onder blijft zitten. Na een uur kun je voorzichtig proberen om de overdrachtstape te verwijderen. Blijven de stickers goed op de auto plakken? Dan kun je verder gaan met het verwijderen van de overdrachtstape. Blijft de sticker niet goed plakken? Dan moet je nog even wachten. Eventueel kun je dit proces wat versnellen door een föhn te gebruiken.

Hieronder zie je twee filmpjes. De eerste is van onszelf, waar wij een full color sticker met overdrachtstape met de droge methode op onze auto plakken. Het tweede filmpje gaat over het verwijderen van kreukels en luchtbellen. In dit filmpje wordt gewerkt met wrap folie.

 

Beschadigen autostickers de lak?

Dit antwoord is simpel, nee. Waarom zie je dan soms busjes rondrijden waar de autostickers afgehaald zijn en je toch nog kan zien wat er op gezeten heeft? Dit noemt men het schaduw-effect. Als stickers lang op een auto gezeten hebben kan het zijn dat de autolak rondom de sticker in de loop der tijd verkleurd is. De lak die onder de stickers zat is echter beschermd gebleven door de sticker en daarom niet verkleurd. Als je de stickers er dan later afhaalt krijg je dit schaduw-effect. Gelukkig zijn de autolakken van tegenwoordig erg goed en is het schaduw-effect niet meer iets waar je je echt zorgen over hoeft te maken. Uiteraard is het wel van belang dat je de lak van de auto goed bijhoudt om verkleuring van de niet bestickerde lak te voorkomen.

Hoe verwijder ik autostickers?

Een vraag die wij vaak krijgen is of je de stickers die je op de auto geplakt hebt weer makkelijk en zonder plakresten kunt verwijderen. Of het makkelijk is, is enigszins afhankelijk van de sticker natuurlijk. Bestaat de sticker uit veel kleine onderdelen, hoe lang zit de sticker er al op, zijn vragen die hierbij belangrijk zijn. Maar in principe is het verwijderen van autostickers goed te doen. Maar lees vooral ons blog over het verwijderen van auto stickers en hoe je dit het beste kan doen zonder de auto te beschadigen!

 


 

------------------------------------------------------------------

 

auto stickers verwijderen zonder beschadigingen stickers spiegelen reclame op je auto